Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentář místopředsedy MZH k Úspornému balíčku české vlády

13. 9. 2023

kraje-cerna-dira-810x500.jpg

 Moravské zemské hnutí s rozpaky sleduje snahu vládní koalice hledat, napříč ekonomikou moravských českých a slezských domácností a institucí úspory, které by příští rok snížily státní deficit o „kosmetických“ 100 miliard korun.

 Jistě, na první pohled v době ekonomické stagnace jde o pragmatický krok hodný souhlasu. Když se potápí loď, ucpávám díry a pumpuji vodu z podpalubí.

Některé dílčí změny jsou dokonce na místě a zasluhují naši jednoznačnou podporu.

Chvályhodné může být například rušení některých daňových výjimek na nákupy luxusních vozů pro firmy či limity na odvody z hazardu apod.

MZH však na rozdíl od současné „moravské vlády“ vidí jako největší překážku v ozdravění financí občanů, obcí a v konečném důsledku i státu, existenci drahého, neefektivního, a hlavně nefunkčního systému krajů.

Ty byly vytvořeny, jak všichni víme, prstem na mapě za jeden večer, a to bez ohledu na spádovost a potřeby obyvatelstva v České republice.

Díky tomuto umělému konstruktu přichází náš stát, tedy my, každoročně ve vnitřních více nákladech o stovky miliard korun a občan, tedy každý z nás, přichází o adekvátní služby,

které mu právem z odvedených daní náleží a které si platí.

Hranice krajů, které oddělily spádové oblasti od svých přirozených lokálních ale i zemských center nás všechny stojí obrovské náklady.

Tyto neefektivně vynaložené peníze, pak samozřejmě chybí jinde.

Stát tento nadbytečný a drahý systém rádoby samosprávy drží v chodu přes nesmyslné dotace, protože jinak by už dávno zkolaboval.

Dokud nezačneme plánovat dopravu, školství ale i ostatní oblasti našeho každodenního života na zdravém zemském, a tedy logickém spádovém a finančně nejlevnějším principu, tak se z tohoto bludného kruhu nikdy nedostaneme.

Dokud nevytvoříme vnitřní strukturu státu ve formátu stát, země, obec, budeme do naší pomyslné potápějící se lodi kupovat větší a větší pumpy do podpalubí,

ale díry (v našich kapsách) se budou pomalu, ale jistě zvětšovat aniž by došlo k zkvalitňování a zvyšování dostupnosti služeb.

 

 Vladan Ševčík

(autor vykonává funkci místopředsedy MZH)

 

 ZDROJ 

 Moravské zemské hnutí 

stazeny-soubor--21-.png

 

 

 © 2023-9/13  MSV INFO 

polish_20230908_012857554.jpg