Jdi na obsah Jdi na menu
 


VZPOMÍNKA: Bojovníkovi za moravskou samosprávu odhalili pamětní desku

19. 10. 2023

size3-16223934284016-60-bojovnikovi-za-moravskou-samospravu-odhalili-pametni-desku.jpeg

 V brněnské Zachově ulici odhalili zástupci spolku Společnost pro Moravu a Slezsko pamětní desku někdejšímu psychologovi, poslanci Federálního shromáždění a výraznému propagátorovi moravské samosprávy Boleslavu Bártovi.

stazeny-soubor--34-.jpeg

Vzpomínkové místo rodáka z Rozhraní, který zemřel v roce 1991, se nachází na domě, kde Bárta založil dětská psychologickou poradnou. Zařízení funguje dodnes. Premium Na záměr uspořádali moravisté veřejnou sbírku, na níž přispěli moravští a slezští sympatizanti.

Vybralo se celkem 20 tisíc korun. Na desce je kromě nápisu také podobizna prvního předsedy Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnosti pro Moravu a Slezsko.

boleslav_barta--1-.jpg

Od Bártova úmrtí uplyne v pondělí 30 let. „Díky vlně podpory jsme se obešli bez dotací,” sdělil předseda spolku Společnost pro Moravu a Slezsko Ondřej Mlejnek.

Vůdčí osobnost moravského hnutí Dětský psycholog Boleslav Bárta byl propagátorem a bojovníkem za samosprávnou Moravu, už v roce 1968 byl jedním z čelných představitelů Společnosti pro Moravu a Slezsko, která usilovala o vytvoření samosprávy těchto dvou území v tehdejším Československu.

V 70. letech mu komunistický režim zakázal publikovat, nesměl se účastnit žádných odborných konferencí ani seminářů, po habilitaci nezískal titul docenta a musel opustit jak místo vysokoškolského učitele na Filozofické fakultě i místo ředitele Psychologické výchovné kliniky v Brně.

boleslav-barta.jpg

Po roce 1989 stanul v čele obnovené Společnosti pro Moravu s Slezsko a stal se také prvním předsedou Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnosti pro Moravu a Slezsko (HSD-SMS).

Pod jeho vedením dosáhlo hnutí největších úspěchů a stalo se parlamentní stranou.

Ve federálním shromáždění ČSFR měla strana 16 poslanců v každé ze sněmoven a 22 poslanců v České národní radě. Jeho cílem byl vznik trojfederace, kde by kromě Čech a Slovenska měla vlastní správu i Morava a Slezsko.

boleslav-barta-pietni-akt.png

Boleslav Bárta zemřel náhle 31. května 1991 v Budmericích na Slovensku při setkání nejvyšších představitelů zákonodárných a výkonných orgánů ČSFR, ČR a SR a zástupců politických stran a hnutí. Přímo na jednání dostal infarkt a přivolaní záchranáři mu už nemohli pomoci. Na poslední rozloučení s Boleslavem Bártou, které se konalo v Janáčkově divadle v Brně, přišlo několik tisíc lidí. V čele hnutí místo Bárty stanul Jan Kryčer, kvůli vnitřnímu rozkolu se ale strana nakonec rozpadla. 

 

 ZDROJ 

 Brněnská  DRBNA

img_20231019_211952.jpg

 

 Záznam ze zpráv ČST - Smrt Boleslava Bárty

img_20231019_213453.jpg

 VIDEO ZDE

 

 ZDROJ 

pka6da92c_youtubenovelogo.png

 

 © 2023-10/19  MSV INFO 

polish_20230908_012857554.jpg