Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRAJZSKÁ REPUBLIKA

17. 3. 2024

polish_20240317_210337867.png

 

 Vítáme Vás na stránce Prajzské republiky,

který je celý věnován rázovitému kraji s pohnutou minulostí a bohatým dědictvím s možnostmi výletů do přírody, za kulturou a to jak autem, na kole, pěšky. 

Na naší stránce můžete najít různé typy na výlety do okolí, různé zajímavé projekty, které se vylíhli v hlavách místních rodáků a nebo také můžete jen sdílet své fotografie a podělit s námi na sociálních sítích, když označíte

@prajzskarepublika.

Fotografie nebo videa s krásou přírody, kterou jste zachytili Vašim mobilním telefonem nebo fotoaparátem při toulkách naší krásnou krajinou.

 

 O PRAJZÁKOVI A JEHO DOMOVINĚ 

 

 KDE LEŽÍ PRAJZSKÁ?

 Termínem Prajzská označujeme teritorium na sever od řek Opava a Odra mezi městy Opavou a Ostravou, které v minulosti poznamenalo příliš časté střídaní hranic. 

 

 KDO TO JE PRAJZÁK? 

 Prajzák obecný / houževnatý / ztepilý / odolný / pracovitý / autochtonní / hlučínský

Prussius (někdy též Teutonus) communus / obnixus / excelsior / laborifer / autochtonus / hulczinus

 

 Prajzák je specifický druh lidského rodu (homo) vyskytující se dnes po celém světě. Jeho původní domovinou je však nevelké území v pohraničí České republiky označované jako Prajzská, spisovně také jako Hlučínsko.

Původní populace Prajzáků činila okolo 50 tisíc jedinců, avšak nyní dosahuje možná až dvojnásobného počtu.

Je tomu tak nejen díky rostoucí porodnosti u předchozích generací, ale především kvůli úspěšné expanzi Prajzáků mimo rodné teritorium.

Téměř ve všech oblastech České republiky bychom nalezli příslušníky tohoto druhu, zejména pak v Praze. Rozptýlená kolonie Prajzáků vznikla po 2. světové válce také v Německu.

Soudí se, že několik tisíc jedinců tam bylo zavlečeno podobně jako mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemplineata), avšak s tím rozdílem, že mandelinka připlula na palubě nákladních lodí a Prajzáci přicestovali ve starých železničních vagonech určených původně pro přepravu dobytka.

Nebylo však prokázáno, že by Prajzáci parazitovali na obkladovém dřevě tvořícím výplň vagonů. Důvody jejich migrace proto bude nutno hledat jinde.

 

 VÍCE ČTĚTE  ZDE 

polish_20240317_210337867.png

 

 ZDROJ  PRAJZSKÁ REPUBLIKA 

 

e5fd18d7-slezsko-se-znakem--3-.png

 

 

 © 2024-3/17  MSV INFO 

polish_20240311_023751483.jpg