Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polský Sejm schválil Slezštinu jako regionální jazyk. Ještě chybí podpis prezidenta

30. 4. 2024

god-3foo.jpg.jpg

  Slezština je hrubá a zatím nepříliš spoutaná pravidly. 

Stále se mění a různí se region od regionu. Dříve byla pokládaná za pouhý dialekt polštiny, od pátku má ale blíže k přiznání statutu regionálního jazyka. 

V přelomovém hlasování – už osmém takovém v historii – to schválil polský Sejm. Slezština tak dostává šanci například na zápis do školních osnov. 

1714439291712.jpg

 Slezsko je regionem uhlí, dřiny, těžkého průmyslu, pohnutých osudů a především specifického jazyka. „Polsky je to ‚motyl‘, slezsky ‚szmaterlok‘, například. Nebo polsky ‚pączek‘ a slezsky ‚krepel‘ (kobliha). Polsky ‚plaszcz‘ nebo slezsky ‚mantel‘, tak jako se říká v českém Jablunkově,“ řekl polský europoslanec Łukasz Marcin Kohut.

Mix především polštiny a němčiny, s vlivem jidiš a češtiny, to je slezština. S Lukaszem Kohutem ji propaguje v úspěšné divadelní hře i herečka Grażyna Bułka.

Představení přibližuje minulost regionu, která je stejně jako divadelní scéna potemnělá. Slezsko snášelo pokusy o germanizaci, útlak Wehrmachtu i masivní sovětské deportace. Přesto si uchovalo vlastní identitu a právě jazyk. „Jsem Slezankou krví i kostmi. Když jsem byla malá, mluvila jsem jen slezsky, polsky jsem se naučila až ve škole,“ přiznala herečka Slezského divadla v Katovicích Grażyna Bułka.

Po léta proto usilovala o uznání slezštiny jako regionálního jazyka – tak, aby se například také mohla vyučovat ve školách. Ke Slezanům až doteď Varšava chovala nedůvěru, kvůli odlišnému jazyku se obávala separatismu. „Takové tendence ve Slezsku nejsou. Pokud hovoříme o autonomii, nemáme na mysli separatismus,“ prohlásila Jolanta Tamborová ze Slezské univerzity v Katowicích.

„Bývalá konzervativní vláda strany Právo a Spravedlnost uznání slezštiny zde v Sejmu vždy striktně odmítala. Že se časy změnily, ukazuje toto představení odehrané kompletně ve slezském jazyce, a to přímo v útrobách dolní komory,“ dodal zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

 

slezska-uzemi-v-polske-republice.jpg

 Úspěch Slezanů 

 Grażyna Bułka teď společně zhruba se šesti sty tisíci dalšími obyvateli Polska, kteří se za Slezany považují, slaví. Sejm jim po třiceti letech snah a osmi legislativních pokusech vyhověl. Premiér Donald Tusk – sám příslušník kašubské menšiny – to před loňskými volbami zařadil mezi své hlavní sliby. „Dokončíme to, co se zdejším lidem zatím nepodařilo,“ prohlásil Tusk.

„Teď, aby to podepsal prezident. Je to pro nás, Slezany, jeden z mílových kroků,“ dodala herečka Bułka. Podle chystaného zákona by se slezština směla vyučovat na některých školách, využívat na úřadech nebo v osobních dokladech. Stát taky bude muset povinně dbát o zachování této specifické kultury.

 

unnamed--1---6-.jpg

 

 

 ZDROJ  Čt 24 

ct24-780x300.png

 

 

 © 2024-4/30  MSV INFO 

1714254378736.jpg